Interviu cu Dr. Luțescu pe canalul video al revistei Elle România

Fertilitatea este o entitate complicată- la nivel fiziologic, emotional și psihologic. Revista Elle a deschis o conversație necesară asupra acestui subiect încă prea puțin discutat în România: rar abordat de către pacienți, datorită stigmei atașate problemelor de infertilitate, aproape deloc abordat de autorități, prin absența educației  de sănătate, inclusiv de fertilitate, și prin lipsa unui…

Fertilitate

Fertilitatea este o entitate complicată- la nivel fiziologic, emotional și psihologic.

Revista Elle a deschis o conversație necesară asupra acestui subiect încă prea puțin discutat în România: rar abordat de către pacienți, datorită stigmei atașate problemelor de infertilitate, aproape deloc abordat de autorități, prin absența educației  de sănătate, inclusiv de fertilitate, și prin lipsa unui program coerent de susținere a cuplurilor afectate.

Specialistul în fertilitate Luna, Dr. Ioana Luțescu, a discutat cu reporterul Elle Alice Bursuc despre principalele cauze ale infertilității, cum se diagnostichează aceasta, și care sunt opțiunile de tratament disponibile astăzi.

Trei lucruri de reținut: 

1. Problemele de fertilitate se datorează în 30% din cazuri unui factor feminin, în 30% unuia masculin, restul de 30% reprezentând o combinație a celor doi. Factorul determinant este însă vârsta femeii. Infertilitatea se definește ca absența procreării într-o perioadă de un de contact sexual neprotejat în cazul unei femei de până la 35 de ani, respectiv șase luni pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani. După 40 ani, timpul devine un factor esențial, și este important să luați cât mai repede contactul cu un specialist în fertilitate.

2. Primul pas în evaluarea fertilității constă în investigarea ambilor parteneri, lucru nu neapărat ușor datorită reticenței bărbatului român de a trece prin acest proces. Se face apoi un plan de tratament, în funcție de problemele de fertilitate identificate și preferințele cuplului. Fertilizarea in vitro este cea mai cunoscută metodă de reproducere asistată, însă există și alte opțiuni pe care medicul le poate recomanda înaintea acestui pas. 

3. Din păcate, în România sprijinul statului pentru cei care trec prin această traumă este cvasi-inexistent. Reușita ține de resursele emoționale, financiare și psihologice ale fiecărui cuplu în parte.