Alina Ursuleanu este medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în medicina maternă și în medicină fetală. Instrumentele aduse de aceste două supraspecializări îi permit să își folosească experiența de peste 20 de ani pentru a aborda creativ și interdisciplinar cazuri complexe în care fie sănătatea mamei, fie a fătului, fie a amândurora ridică probleme care nu pot fi monitorizate sau gestionate prin mijloacele obstetricii clasice.
Ce este medicina maternă?
Medicina maternă este o supraspecializare obstetricală care studiază, monitorizează și gestionează o boală a mamei care fie precede sarcina, fie se declanșează pe parcursul ei. Cazurile de medicină maternă sunt complicate pentru că aceste afecțiuni, pe lângă faptul că pun în pericol mama, au deseori consecințe asupra fătului, a cărui dezvoltare și uneori supraviețuire pot fi puse sub semnul întrebării.
Cazul doamnei H
Un exemplu grăitor este cel al doamnei H. La 3 ani de la o primă sarcină derulată fără nicio complicație, doamna H a aflat că este din nou însărcinată. Nimic din parcursul primelor săptămâni de gestație nu sugera vreo problemă.
Dr. Ursuleanu: “În timpul discuției despre istoricul medical al pacientei, am aflat că după prima sarcină doamna M suferise o puternică inflamație a articulațiilor, poliartrită tranzitorie, care ridicase o suspiciune temporară de boală autoimună. Deși Doamna H nu primise un diagnostic cert, acest episod sugera că există ’’context” autoimun, care ar fi putut să aibă efecte negative asupra sarcinii și fătului. Ca să nu avem surprize, am indicat testele de autoimunitate de interes pentru sarcină.”
Rezultatele au surprins într-adevăr: doamna H avea niveluri ridicate de anticorpi antiRo si antiLa. Autoanticorpii confirmă prezența unei boli autoimune, adică a unei afecțiuni în care sistemul imunitar atacă celule proprii ale organismului.
Influența autoimunității asupra sarcinii
Ce relevanță avea acest fapt în contextul sarcinii? La nivelul mușchiului cardiac, contracția este inițiată și susținută prin impulsuri electrice inițiate și conduse prin niște structuri specializate. În timpul gestației, aceste două tipuri de autoanticorpi traversează placenta și afectează dezvoltarea normală a inimii fetale, în special modul în care curentul electric este transmis prin structurile specializate de conducere pentru a iniția și susține contracția. În cazul în care nu se intervine la timp, inima fătului își pierde capacitatea de a transmite corect impulsurile electrice necesare contracției mușchiului cardiac, și între 2 și 20% dintre copii riscă un așa numit bloc cardiac, care, în forma lui gravă, totală face ca frecvența cardiacă să fie jumătate din cea necesară asigurării unui debit cardiac corect. Consecințele fetale pot fi grave – hidropsul fetal (acumularea de lichide in toate țesuturile fetale) și chiar moartea intrauterină a fătului.
Monitorizarea sarcinii în contextul autoimunității materne
Dr. Ursuleanu: “Faptul că am identificat de la începutul sarcinii prezența acestor autoanticorpi a schimbat complet modul în care am abordat urmărirea mamei și a fătului. La recomandarea unui medic reumatolog specializat în boli autoimune în sarcină, mama a început un tratament care protejează copilul de acțiunea anticorpilor anti Ro și anti La. În plus, pe parcursul întregii sarcini, am monitorizat inima fetală prin măsurători specifice care ne permit să identificăm momentul în conducerea electrica încetinește sau este complet blocată. Din fericire, tratamentul a dat rezultate și doamna H a dat naștere la termen unui copil perfect sănătos.”
Cazul Doamnei H este un exemplu clasic de impact al bolii mamei asupra fătului. Totul a pornit de la o anamneză făcută corect, care a identificat un factor de risc matern. Sub umbrela unei colaborări interdisciplinare, atât mama cât și fătul au fost tratați și monitorizați atent până la ieșirea din pericol, conform protocoalelor dezvoltate de medicina maternă.
Mesaj de luat acasă: ” O boală maternă preexistentă sarcinii sau declanșată în timpul acesteia poate avea un impact important asupra fătului. Din fericire, medicina maternă ne permite urmărirea și gestionarea multor patologii ale mamei astfel încât să diminuăm sau să înlăturăm aceste riscuri”.
Pentru o consultație cu Dr. Alina Ursuleanu, ne puteți contacta la 0747 08 08 88 sau la office@clinicaluna.ro
Vă așteptăm!
Credit imagine: Freepik